Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

‘Gods and Generals’: Η υπέροχη ‘μη πολιτικά ορθή’ ταινία για τον αμερικάνικο εμφύλιο


Η ταινία ‘Gods and Generals’ - στα ελληνικά: “Θεοί και Στρατηγοί”- του 2003, είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας του σκηνοθέτη Ρον Μάξουελ (Ronald F. Maxwell) για τον ‘Αμερικάνικο Εμφύλιο’.

Δείτε trailer της ταινίας

Η ταινία επικεντρώνεται στην δράση και τον ηρωικό θάνατο του θρυλικού στρατηγού των Νοτίων Stonewall Jackson, δεξί χέρι του στρατηγού των Νοτίων Ρόμπερτ Λη. Μία μη-πολιτικά ορθή ταινία για τον ‘Αμερικάνικο Εμφύλιο’, που αρνιέται να καταδικάσει τον Νότο και που δίνει έμφαση στην ευγενική και χριστιανική φύση των ηγετών και των δύο πλευρών.

Η πανέμορφη μουσική της ταινίας είναι των John Frizzell και Randy Edelman. Το soundtrack έχει και το τραγούδι του Bob Dylan, ‘Cross the Green Mountain’.

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα ‘Gods and Generals’ του Jeffrey Shaara.

Πρωταγωνιστεί ένας εκπληκτικός Stephen Lang στον ρόλο του θρυλικού Stonewall Jackson. Επίσης οι: Jeff Daniels ως υπολοχαγός Joshua Chamberlain και ο βραβευμένος με όσκαρ Robert Duvall ως Στρατηγός Robert E. Lee. Η χρηματοδότηση της ταινίας (γύρω στα 65 εκατομμύρια δολάρια) έγινε από τον πάμπλουτο μηντιάρχη και ιδρυτή του CNN, Ted Turner.

Είχε προηγηθεί το αριστουργηματικό “Γκέτυσμπεργκ” (‘Gettysburg’) του 1993, στο οποίο αυτή η ταινία είναι prequel. Η υπόθεση, επικεντρώνεται στην δράση και τον θάνατο του θρυλικού στρατηγού των Νοτίων, “Στόουνγουωλ” Τζάκσον (Στήβεν Νταίηλ), που, ανάμεσα στο 1861 και το 1863, υπήρξετο δεξί χέρι του αρχιστράτηγου Ρόμπερτ Ε. Λη.

Είναι επίσης η παράλληλη ιστορία του λόγιου Τζόσουα Λώρενς Τσάμπερλαιν (Τζεφ Ντάνιελς) που άφησε την ακαδημαϊκή του καριέρα για να γίνει ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς της Ένωσης.

Η ταινία ξεκινά μετον στρατηγό Ρόμπερτ Ε. Λη (ο Ρόμπερτ Ντυβάλ στην καλύτερη ερμηνεία της ταινίας) να αρνιέται να αναλάβει την στρατηγία των δυνάμεων της Ένωσης γιατί ο Λίνκολν κάνει ουσιαστικά εισβολή στην πατρίδα του, την Βιρτζίνια. Ενώ ο Τζάκσον δηλώνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Ένωσης πολεμούν για τα κέρδη του εμπορίου, ενώ οι Νότιοι Δημοκρατικοί πολεμούν για την πατρίδα τους.

Εκείνο που μας γοητεύει στον Τζάκσον είναι ότι είναι η βαθιά του Πίστη του που τον κάνει γενναίο πολεμιστή (και όχι ψευτοειρηνιστή) και τον επηρεάζει σε κάθε στιγμή της ζωής του. Ενώ δηλώνει περήφανα ότι ο Πατριωτισμός του είναι ωραίος γιατί εμπνέεται από τον Θεό. Τέλος, ως Προτεστάντης δηλώνει επηρεασμένος από τις μάχες που περιγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη και αφήνει παρακαταθήκη “Κανένα έλεος για τους βεβηλωτές των εστιών μας”.

Η μάχη στο Chancellorsville!!

Γενικά υπάρχει τόσο στους Βόρειους, όσο και τους Νότιους, μια ευγλωττία στις κουβέντες τους και μια βαθιά θρησκευτικότητα που ανεβάζουν πολύ τον πήχη. Εκεί όμως που οι “Θεοί και Στρατηγοί” διαφέρουν από τις υπόλοιπες ταινίες του είδους, είναι η άρνηση της πολιτικής ορθότητας.

Ενώ ταινίες, όπως το “Glory: Πορεία προς την Δόξα” του Έντουαρντ Ζούϊκ, θέλουν να μας πείσουν ότι ο πόλεμος έγινε για την δουλεία, εδώ έχουμε κατάρριψη αυτού του μύθου. Σε μια συζήτηση με τον μαύρο του μάγειρα, ο Τζάκσον δηλώνει ότι αργά ή γρήγορα οι Νότιοι θα δώσουν την ελευθερία στους σκλάβους και προσεύχεται για την οικογένεια του μάγειρα. Ενώ η μαύρη υπηρέτρια της οικογένειας ενός από τους ήρωες ζητά από την κυρά της να φύγει για να σωθεί και μετά παριστάνει το αφεντικό για να μην κάνουν πλιάτσικο οι Βόρειοι.

Εξαιτίας αυτής της θρησκευτικότητας και της πολιτικά μη ορθής άποψης, η ταινία θάφτηκε από τους Αμερικανούς κριτικούς και αγνοήθηκε από το κοινό. Μια άδικη στάση απέναντι σε μια από τις κορυφαίες ιστορικές ταινίες που μας έδωσε ποτέ το Χόλλυγουντ.


Πηγές: http://en.wikipedia.org/ και Περιοδικό ‘PATRIA’, τεύχος 1



Bob Dylan - Crossing The Green Mountain
Ανέβηκε από dylanne. - Νέα video από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου