Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΗΠΑ: Δεν τον δέχτηκαν στους Πεζοναύτες γιατί είχε τατουάζ με τη σημαία των Νοτίων


Εμπόδιο για θητεία στους πεζοναύτες γίνεται ένα ευρέως θεωρούμενο σύμβολο της Νότιας υπερηφάνειας και των πολιτειακών δικαιωμάτων.

Αμέσως μόλις αποφοίτησε από το σχολείο του, ένας 18χρονος από το Tennessee αποφάσισε να υπηρετήσει την πατρίδα του ως Πεζοναύτης. Ο φίλος του είπε ότι πέρασε τις δοκιμασίες πριν την κατάταξη και τις φυσικές εξετάσεις και δήλωσε ότι περιμένει με ενθουσιασμό για τη μέρα που θα τον στείλουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης.

Αλλά μάλλον, δεν πρόκειται να ακούσει ποτέ τις αγριοφωνάρες του εκπαιδευτή, καθώς λίγο πριν φύγει από την πατρίδα του, το Νάσβιλ, το Σώμα των Πεζοναυτών τον απέρριψε.

Τώρα, ο νεαρός άνδρας, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος και αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη, έχει επιλέξει να επιστρέψει στο σχολείο και δεν φιλοδοξεί πλέον, να γίνει πεζοναύτης.

ΦΩΤΟ: Πεζοναύτες κατ΄ατον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο υψώνουν τη σημαία του Νότου

"Νομίζω ότι δεν θέλει να ξανασχοληθεί", δήλωσε ο πρώην πεζοναύτης υπολοχαγός, Gene Andrews, φίλος του νεαρού και νότιος πατριώτης που υπηρέτησε στο Βιετνάμ από το 1968 μέχρι το 1971. Ο Andrews είναι μέλος της οργάνωσης Sons of Confederate Veterans(Γιοί των Συνομοσπονδιακών Βετεράνων), μια ομάδα απογόνων στρατιωτών των Νοτίων. Αυτός συμβούλεψε τον νεαρό άνδρα όταν αποφάσισε να γίνει πεζοναύτης.

«Είχε μιλήσει μαζί μου και ήταν όλα χαρά για την κατάταξή του", είπε στο WND. "Ζήτησε τη γνώμη μου για αυτό, και εγώ απλά προσπάθησα να του πω την αλήθεια, τα θετικά και τα αρνητικά σημεία."

Όταν ο νεαρός δεν πήγε στο στρατόπεδο, ο Andrews πληροφορήθηκε ότι τον απορρίψανε λόγω του τατουάζ του με την στρατιωτική σημαία των Νοτίων (Confederate battle flag) που είχε στον ώμο του.

Η πολιτική που ισχύει σήμερα στο Σώμα των Πεζοναυτών για τα τατουάζ, λέει: «Τατουάζ που είναι σεξιστικά (γυμνές απεικονίσεις), ρατσιστικά, επιθετικά ή εκκεντρικού χαρακτήρα, εκφράζουν μία συμπεριφορά που δεν είναι αποδεκτή από την πολιτική περί ναρκωτικών του Σώματος των Πεζοναυτών και του ομοιόμορφου Κώδικα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, όπου περιλαμβάνονται τατουάζ που συνδέονται με παράνομες ναρκωτικές ουσίες και απαγορεύονται. Τατουάζ που έχουν χυδαίο ή αντι-αμερικανικό περιεχόμενο και είναι δυνατόν να δυσφημίσουν το Σώμα των Πεζοναυτών, ή να συνδέσουν τους Πεζοναύτες με οποιαδήποτε εξτρεμιστική ομάδα ή οργάνωση, απαγορεύονται. "

Το WND επικοινώνησε με ένα λοχία των Πεζοναυτών από το Κέντρο του Tennessee ο οποίος εξήγησε, "Η πολιτική είναι αν ένα τατουάζ μπορεί να ερμηνευθεί από τον καθένα ότι σχετίζεται με συμμορίες ή με ρατσιστική νοοτροπία, τότε δεν μπορούμε να τους δεχθούμε."

ΦΩΤΟ: Στρατιώτες στον Πόλεμο του Βιετνάμ υψώνουν τη σημαία των Νοτίων

Ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν και η οργάνωση Aryan Nations (‘Άρια Έθνη’) έχουν υιοθετήσει την συνομοσπονδιακή σημαία κατά το παρελθόν, αλλά η KKK έχει υιοθετήσει και την Αμερικάνικη σημαία και χριστιανικούς σταυρούς ως σύμβολα. Ωστόσο, πολλοί νότιοι δεν θεωρούν ότι η σημαία αυτή εκφράζει ρατσισμό ή ένδειξη της ιδιότητας μέλους σε εξτρεμιστικές ομάδες. Θεωρούν την σημαία ως σύμβολο της πολιτειακής κυριαρχίας και της απόδοσης φόρου τιμής στους άνδρες που πολέμησαν και πέθαναν για την προστασία της πατρίδας τους από την εισβολή του στρατού των Βορείων.


Η Έδρα του Σώματος των Πεζοναυτών, δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του WND για αποσαφήνιση αυτής της πολιτικής.

Εντούτοις, στο "Guidebook for Tattoo Screening, Volume VII," ένα εγχειρίδιο που περιγράφει τις διαδικασίες για την πρόσληψη και στρατολόγηση, εξηγεί: «Οι χρήστες του εν λόγω οδηγού θα πρέπει να έχουν κατά νου, ωστόσο, ότι κάποια σύμβολα αντιπροσωπεύουν μόνο μια ιδέα ή χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από μία ομάδα. Για παράδειγμα, η συνομοσπονδιακή σημαία είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται συχνά από τα λευκούς ρατσιστές, αλλά που ως εκ τούτου, έχει χρησιμοποιηθεί από ομάδες και άτομα που δεν είναι ρατσιστές. Για κάποιους μπορεί να σημαίνει ότι είναι περήφανοι για την κληρονομιά τους, αλλά και σε άλλους υποδεικνύει τη δουλεία ή την υπεροχή των λευκών. "

«Το έχουμε δει αυτό και στο παρελθόν», λέει ο Kirk Lyons, Νομικός Σύμβουλος στο Southern Legal Resource Centerή SLRC, μιας μη-κερδοσκοπικής νομικής εταιρίας που έχει χειριστεί μια σειρά νομικών υποθέσεων που αφορούν την συνομοσπονδιακή σημαία. «Αυτό δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Είχαμε περιπτώσεις όπου άνθρωποι δέχθηκαν παρατηρήσεις από την στρατιωτική αστυνομία των πεζοναυτών για το γεγονός ότι είχαν ένα μικρό αυτοκόλλητο με τη σημαία στο αυτοκίνητό τους. Ένας πεζοναύτης διώχθηκε επειδή είχε τατουάζ με τη σημαία στο βραχίονά του. Υπήρξε ένα ακόμη παρόμοιο περιστατικό μερικά χρόνια πριν. "

Ο Lyons (φώτο) ανέφερε ότι οι περισσότεροι νεοσύλλεκτοι δεν κάνουν κάποια νομική κίνηση ή καταγγελία κι έτσι η συγκεκριμένη πολιτική δεν έχει ποτέ αμφισβητηθεί, ενώ άλλοι συνεργάζονται για να μην χάσουν τη σταδιοδρομία τους.

«Πρέπει να κρατούν το στόμα τους κλειστό αν θέλουν να κάνουν καριέρα», είπε. "Θα πρέπει είτε να υποταχθείς στο πρόγραμμα, ή να καταστρέψεις την καριέρα σου. Σε πολλές περιπτώσεις όπως αυτή, δεν υπάρχει κανένας να υποστηρίξει αυτούς τους τύπους. Είναι μόνοι τους .

Και πρόσθεσε: «Κάποιος πρέπει να σηκωθεί και να πει, «Είμαι τελείως τρελαμένος και δεν θα το ανεχτώ άλλο». Αν οι άνθρωποι παραδώσουν τα δικαιώματά τους και δεν κάνουν τίποτα, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε εμείς".

Όσο για τον Andrews, πήγε στο τοπικό Κέντρο Πεζοναυτών στο Μάντισον, του Tennessee, και συναντήθηκε με ένα λοχία προσωπικού και τον πληροφόρησε για την οικογένειά του στο Τενεσί που αμύνθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και τη δική του θητεία στο Βιετνάμ.

Σε ένα πρόσφατο σχόλιο που δημοσιεύτηκε σε πολλά blogs, ο Andrews εξιστόρησε την εμπειρία του:

"Ενημέρωσα το νεαρό λοχία ότι η οικογένειά μου είχε υπερασπιστεί την πολιτεία του Τενεσί (που είναι η πολιτεία καταγωγής του) ενάντια σε μια σαδιστική εισβολή υπό αυτή τη σημαία και να το να αποκαλούμε αυτή την ιερή σημαία της τιμής μας ως «σύμβολο μίσους» αποτελεί προσβολή για όλους τους Νότιους, αλλά κυρίως για εκείνους που διακινδύνευσαν ή ακόμη και έδωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του Σώματος των Πεζοναυτών. Οι Νότιοι είχαν υπηρετήσει στο Belleau Woods, στην Tarawa και στην Iwo Jima, στο Inchon και στο Chosin Reservoir, και στο Khe Sanh και Hue City, αλλά τώρα δεν μας χρειάζονται πλέον στην ‘πολιτική ορθότητα’ που λέει ‘να μη προσβάλλουμε καμία στρατιωτική μειονότητα’"

Ο λοχίας ευγενικά εξήγησε ότι η πολιτική αυτή εκδόθηκε από τους επικεφαλείς.

Ο Andrews συνέχισε, "ρώτησα τον λοχία, αν είχε πετάξει τα σκουπίδια. Εκείνος απάντησε όχι.

"Τότε είπα, 'Παρακαλώ πετάξτε και αυτά στο απορριμματοφόρο, και επέστρεψα τα διακριτικά μου του υπολοχαγού, τα χρυσά και αργυρά εμβλήματά από την στολή των Πεζοναυτών, τα εμβλήματα της σκοποβολής και τα διακριτικές κορδέλες του Βιετνάμ.

«Πάντοτε λέω και πιστεύω, όπως πολλοί από εσάς, ότι «Μία φορά Πεζοναύτης, πάντα Πεζοναύτης» και «δεν υπάρχουν πρώην Πεζοναύτες», «αλλά για μένα αυτό δεν ισχύει πλέον."

Ο Andrews είπε στο WND ότι γεννήθηκε στο Νότο, μεγάλωσε στο Νότο και θα είναι για πάντα ένας Νότιος.

«Αυτό αποτελεί προσβολή για μας», είπε. "Εκθέτουμε τη ζωή μας στη μάχη, από τότε που ξεκίνησε το Σώμα των Πεζοναυτών. Πολεμήσαμε σε κάθε εκστρατεία που το Σώμα των Πεζοναυτών συμμετείχε. Όταν ήμουν στο Βιετνάμ, υπήρχαν συνομοσπονδιακές σημαίες σε κάθε βάση, κάθε βάση πυρομαχικών. Κανένας δεν είπε τίποτα γι 'αυτό. Υπήρχαν πολιτειακές σημαίες, συνομοσπονδιακές σημαίες, και δεν απασχολούσε κανέναν. "

Ο Andrews είπε ότι δεν είναι θυμωμένος. Αντίθετα, είναι απογοητευμένος από το Σώμα των Πεζοναυτών.

"Εάν προέρχονταν οι πολιτικές αυτές από κάποιους πολιτικούς ή κάποιο σχολικό συμβούλιο ή μια τοπική κυβέρνηση ή δήμο, πραγματικά δεν θα μου προξενούσε έκπληξη», είπε. «Αυτό συμβαίνει όλη την ώρα. Αλλά ένιωθα ότι το Σώμα των Πεζοναυτών είχαν λίγο περισσότερο ανάστημα και λίγο περισσότερο χαρακτήρα από αυτούς".

Στην ερώτηση τι θα έλεγε στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η συνομοσπονδιακή σημαία αντιπροσωπεύει το ρατσισμό και την δουλεία, απάντησε, "θα έλεγα ότι δεν γνωρίζουν πολλά από ιστορία. Δουλεία υπήρχε κάτω από τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ περισσότερη από ό, τι συνέβη ποτέ κάτω από την σημαία της Συνομοσπονδίας".

Και πρόσθεσε: «Είναι θλιβερό το πώς παρουσιάζονται κάποια ιστορικά θέματα σε ορισμένους νέους μας σήμερα. Απλώς σε κοιτάζουν επίμονα σαν να είσαι από το διάστημα. Εάν θες να σε τραβάει από τη μύτη η κυβέρνηση , εάν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι αλήθεια και τι δεν είναι και τι είδους προπαγάνδα σου σερβίρουν, αυτή είναι μια απογοητευτική κατάσταση".

Φώτο: Νεκροταφείο στο Lewisburg, Pa., με τους τάφους των στρατιωτών της Ένωσης (Βόρειοι) να έχουν τη σημαία των ΗΠΑ και τους τάφους των στρατιωτών της Συνομοσπονδίας με τη συνομοσπονδιακή σημαία.

Η οργάνωση των μαύρων National Association for the Advancement of Colored People (Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων), ή NAACP, πρόσφατα έκανε αγώνες για να απαγορευτεί η σημαία από το κτίριο της Πολιτείας της Νότιας Καρολίνας (South Carolina State House). Οι ηγέτες της NAACP έχουν πει ότι η συνομοσπονδιακή σημαία «υποστηρίζει τα δεινά της σκλαβιάς» και «αποτελεί τρομοκρατία».

Ωστόσο, σε σχόλιά του το 1999, ο αρθρογράφος Walter Williams υποστήριξε, "Πρέπει να είναι άγνοια, μία άγνοια που είχα κι εγώ κάποτε. Οι άνθρωποι στη NAACP βλέπουν την συνομοσπονδιακή σημαία ως σημαία της δουλείας. Ακόμη και έτσι να είναι η σημαία των ΗΠΑ είναι ακόμη περισσότερο! Η δουλεία άνθισε κάτω από τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1776 έως το 1865, ενώ κάτω από την σημαία της Συνομοσπονδίας μόλις για τέσσερα έτη".

Και εξήγησε, «Η γέννηση των δύο σημαιών είχε πολύ λίγο ή τίποτε να κάνει με τη σκλαβιά. Και οι δύο σημαίες γεννήθηκαν μέσα σε ένα βίαιο και περήφανο αγώνα για την ανεξαρτησία και την αυτο-διακυβέρνηση."

Ο Williams σημείωσε ότι η σημαία δημιουργεί δυσαρέσκεια σε εκείνους που βλέπουν τον πόλεμο για την ανεξαρτησία του Νότου αποκλειστικά ή κυρίως ως ένα αγώνα για τη δουλεία.

«Η ιδέα ότι ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον του Νότου για να καταργήσει τη δουλεία είναι ένα μυθιστόρημα που δημιουργήθηκε από τους νικητές", εξήγησε. «Εδώ είναι μία συχνά επαναλαμβανόμενη πρόταση από τον Πρόεδρο Λίνκολν: «Δεν έχω κανένα σκοπό, άμεσα ή έμμεσα, να παρεμποδίσω τον θεσμό της δουλείας στις πολιτείες όπου υπάρχει. Πιστεύω ότι δεν έχω κανένα νόμιμο δικαίωμα να το κάνω, και δεν έχω καμία διάθεση να το πράξω». Η δουλεία απλά αναδείχθηκε ως «ηθικό ζήτημα» για να δικαιολογηθεί η επιθετικότητα των Βορείων".

Ο Williams εξήγησε τους σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο στους οποίους περιλαμβάνονται τα δικαιώματα των πολιτειών και το οι δασμοί που επέβαλε το Κογκρέσο για την προστασία των συμφερόντων των κατασκευαστικών εταιριών του Βορά. Ακολούθως, παρέθεσε λόγια του καθηγητή Edward Smith, διευθυντή των αμερικάνικων σπουδών στο American University, ο οποίος έχει υπολογίσει ότι 60.000 με 93.000 μαύροι υπηρέτησαν στη Συνομοσπονδία.

"Αυτοί οι μαύροι συνομοσπονδιακοί στρατιώτες δεν πολεμούσαν για τη διατήρηση της δουλείας, τουλάχιστον όχι περισσότερο από ότι πολεμούσαν οι απόγονοί τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να διατηρηθεί ο Jim Crow και ο διαχωρισμός (νόμοι περί διαχωρισμού μαύρων λευκών)," έγραψε ο Ουίλιαμς. «Πολέμησαν γιατί η πατρίδα τους δέχθηκε επίθεση και πάλεψαν με την ελπίδα ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο και θα ανταμειφθούν για τον πατριωτισμό τους."

Ο Williams προτείνει τότε στο NAACP, να κάνουν μια προσπάθεια να εορτάζουν και να τιμούν τους μαύρους Συνομοσπονδιακούς στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, μια έρευνα που έγινε στις 9 Μαΐου του 2000, από την Gallup Poll News Service, έθεσε το ερώτημα αυτό για τους Αμερικανούς, «Βλέπετε εσείς, προσωπικά, την συνομοσπονδιακή σημαία ως σύμβολο υπερηφάνειας των Νοτίων, ή περισσότερο ως σύμβολο ρατσισμού;"

Το 59% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι είναι ένα σύμβολο υπερηφάνειας του Νότου, ενώ μόνο το 28% το είδε ως ένα σύμβολο του ρατσισμού.

«Είναι ένα καυτό θέμα για εμάς αυτή τη στιγμή," είπε ο στρατολόγος των Πεζοναυτών στο Τενεσί, για τη πολιτική του Σώματος των Πεζοναυτών για το τατουάζ με τη σημαία του Νότου. «Προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Έχω φίλους και λευκούς και μαύρους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι εκεί έξω που το βλέπουν ως σύμβολο φυλετικής προκατάληψης",

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου