Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Γιορτάστηκε στην Αλαμπάμα η 150η επέτειος της ορκωμοσίας του προέδρου της Συνομοσπονδίας, J. Davis


MONTGOMERY, Alabama (USA Today) - Μπορεί να έχουμε 2011, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και 1861 στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα το Σάββατο, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Καπιτώλιο της Πολιτείας για να γιορτάσουν την 150η επέτειο από την ορκωμοσία του Προέδρου της Συνομοσπονδίας (των Νοτίων πολιτειών) Jefferson Davis.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά ντυμένοι οι περισσότεροι με ενδυμασίες της εποχής του εμφυλίου πολέμου, συνέρρεαν στο Καπιτώλιο (στο ίδιο κτίριο όπου το 1861 είχε ορκιστεί ο Davis) για να γιορτάσουν την 150η επέτειο ορκωμοσίας του Davis. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες, κανονιοβολισμούς και μια αναπαράσταση των εγκαινίων.

Ο Davis ορκίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου, 1861, ως πρόεδρος των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής (Confederate States of America ή C.S.A.). Εκλέχτηκε για να είναι ο ηγέτης των νοτίων πολιτειών, μετά την απόσχισή τους από την Ένωση.

Καθώς οι άνθρωποι που παρίσταναν τον Davis και τον αντιπρόεδρο του βάδιζαν προς το Καπιτώλιο, η κραυγή «Ο Θεός να σας ευλογεί κ. Πρόεδρε!» ακούστηκε από το πλήθος. Έδινε τον τόνο για τις απογευματινές εκδηλώσεις, όπου αρκετά πιο δυνατές κραυγές θα ακούγονταν από τους εκεί παρόντες.

Το μεγαλύτερο «ζήτω» ήρθε όταν οι ομιλητές δήλωσαν ότι βρίσκονταν εκεί για να γιορτάσουν τη γέννηση της Συνομοσπονδίας, η οποία, όπως είπαν, βασίστηκε σε μια κυβέρνηση για το λαό και από το λαό. Ένας από τους ομιλητές έκανε επίσης το πλήθος να κραυγάσει "Long live Dixie!"

«Προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε το γεγονός όσο πιο πιστά μπορούσαμε. Θέλαμε να δώσουμε στους ανθρώπους μια αναλαμπή από την ιστορία», δήλωσε ο Charles Rand, αντιπρόεδρος της οργάνωσηςSons of Confederate Veterans («Γιοι των Συνομόσπονδων Βετεράνων).

Ο Ραντ δήλωσε ότι οι πρόγονοί του, στους οποίους περιλαμβάνονται βετεράνοι του Εμφυλίου πολέμου και του πολέμου της Επανάστασης, και γεγονότα όπως αυτό του Σαββάτου δεν πρέπει να ξεχνούνται.

«Όσον αφορά εμένα, γιορτάζω το δικαίωμα των προγόνων μας να έχουμε μια κυβέρνηση της δικής μας επιλογής», είπε ο Ραντ.

Οι λόγοι που προκάλεσαν τον Εμφύλιο Πόλεμο έχουν συζητηθεί ευρέως, και αυτή η διαμάχη δεν απουσίαζε από την εκδήλωση του Σαββάτου, λόγω της σύνδεσης του εμφύλιου πολέμου με δουλεία. Ο Kelley Barrow, από τους ‘Sons of Confederate Veterans’, φάνηκε να αναφερόταν σε αυτούς που επέκριναν αυτόν τον εορτασμό στην ομιλία του.

Ο Barrow αναφέρθηκε σε μία μορφή του αγώνα των μαύρων για τα πολιτικά δικαιώματα, την Rosa Parks, (1913 -2005, ονομάστηκε και «η πρώτη κυρία των πολιτικών δικαιωμάτων») που δήλωσε ότι, ενώ εκείνη «μετακινήθηκε από το πίσω μέρος του λεωφορείου προς τα εμπρός, οι άνθρωποι της συνομοσπονδίας αναγκάστηκαν να πάνε στο πίσω μέρος του λεωφορείου».

Ο Chuck McMichael, δήλωσε ότι ο εορτασμός της συνομοσπονδίας είναι ένα προσωπικό ζήτημα γι 'αυτόν. Την σύγκρινε με τους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, της Ημέρας των Βετεράνων (Veterans Day) και της Ημέρας Μνήμης (Memorial Day).

Ο McMichael τελείωσε την ομιλία του, κρατώντας μία από τις πολλές σημαίες της συνομοσπονδίας είχε το κοινό.

«Όσο το αεράκι του Νότου θα φυσάει, αυτή η σημαία θα κυματίζει», δήλωσε ο McMichael.

Η Lee Beasley ήρθε από την Tuscaloosa με το σύζυγό της και το γιο της όταν είδε τον κόσμο ντυμένο με τα κοστούμια της εποχής ήθελε να μάθει τι συμβαίνει. Όταν η γιορτή πλησίαζε στο τέλος της, ο γιος της της ζήτησε να τον βοηθήσει να κρατήσει την σημαία.

«Πρόσεχε η σημαία να μην να αγγίξει το έδαφος», είπε η Beasley χαμογελώντας.

Δείτε το βίντεο: (από http://www.youtube.com/user/OneWayRawk)

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή – Φωτογραφίες από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου