Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μαύρος φοιτητής υπερασπίζεται την σημαία των Νοτίων. «Είναι σύμβολο υπερηφάνειας, όχι μισαλλοδοξίας».

Για τον Byron Thomas, η πολεμική σημαία της συνομοσπονδίας δεν έχει να κάνει με κάποιο «ρατσιστικό» σύμβολο.

Η σημαία που ο μαύρος 19χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Beaufort της Νότιας Καρολίνας, έχει κρεμάσει από το παράθυρο του δωματίου του έχει να κάνει με τη Νότια υπερηφάνεια – μια υπερηφάνεια που ακόμα και ένας μαύρος Νότιος μπορεί να αισθάνεται, είπε.

Ο Thomas, ο οποίος μεγάλωσε στη Βόρεια Augusta, δήλωσε ότι ο Νότος ήταν καλός γιαυτόν. Είναι μια γη εκκλησίας, ποδοσφαίρου και «καλού φαγητού», είπε.

Ο Thomas ερεύνησε την ιστορία της σημαίας για μία εργασία στην τάξη του. Αυτή η έρευνα τον έπεισε ότι αυτή σημαία είναι το σύμβολο για τα δικαιώματα των πολιτειών και όχι για τη δουλεία.

«Αυτό που όλοι οι άνθρωποι θέλουν να δουν (στη σημαία) είναι ο ρατσισμός. Θέλουν να δουν τη Kου Kλουξ Kλαν. Σκέφτονται τη δουλεία. Αλλά αυτή η σημαία είναι μία πολεμική σημαία που χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνία (κατά τη διάρκεια των μαχών)», είπε ο Thomas.

Όταν την κρέμασε από το παράθυρό του, ήξερε ότι μπορεί να προσβάλλει κάποιους ανθρώπους, είπε, αλλά σκέφτηκε ότι ήταν καιρός να αρχίσουμε να διεκδικούμε ένα σύμβολο που προηγούμενες γενιές θεωρούν ρατσιστικό.

Μεταξύ αυτών που αναστατώθηκαν από τη σημαία ήταν το Γραφείο Στέγασης του Πανεπιστημίου, το οποίο του ζήτησε να την κατεβάσει δύο μήνες αφότου την είχε εμφανίσει.

Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Candace Brasseur, δήλωσε ότι το γραφείο στέγασης δέχτηκε παράπονα από φοιτητές που προσβλήθηκαν.

Ο Brasseur, δήλωσε ότι στον Thomas είχαν πει πριν από δύο εβδομάδες ότι θα μπορούσε να την κρεμάσει στο δωμάτιο της εστίας του, εφ 'όσον οι συγκάτοικοί του, δεν προέβαλαν αντιρρήσεις.

Αλλά θα έπρεπε να την αφαιρέσει από το παράθυρό του - ένα δημόσιο χώρο - γιατί παραβιάζει Το Σύμβολο Πίστεως της Καρολίνας, έναν κώδικα «πολιτισμένης συμπεριφοράς» για τους φοιτητές που περιλαμβάνει το σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων και την αποθάρρυνση της μισαλλοδοξίας.

Ο Brasseur είπε ότι το πανεπιστήμιο δεν θα κάνει περαιτέρω σχόλια εν αναμονή της νομικής αναθεώρησης, η οποία είναι τυπική διοικητική διαδικασία σχετικά με ζητήματα νομίμων δικαιωμάτων.

Ο Thomas υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση της σημαίας παραβίασε την ελευθερία του λόγου. Ο Thomas είπε ότι ήταν σε επαφή με την οργάνωση ‘Sons of Confederate Veterans ιοί των Συνομόσπονδων Βετεράνων) και έναν δικηγόρο. Δεν είναι σίγουρος αν θα προχωρήσει σε μήνυση.

«Δεν υπήρχε κανένα εξαγριωμένο πλήθος έξω από το παράθυρό μου», είπε.

Πριν την κατεβάσει έφτιαξε ένα βίντεο 4 λεπτών που εξηγεί τη στάση του σχετικά με τη σημαία.

Ήθελε να μάθει τι σκέφτονται οι άλλοι, γι 'αυτό το ανέβασε στο YouTube και το iReport του CNN, ένα δικτυακό τόπο αναφοράς των πολιτών.

Το βίντεο έχει πάνω από 66.000 προβολές από τότε που δημοσιεύτηκε στο iReport την Κυριακή.

Κάποιοι σχολιαστές είπαν ότι η σημαία συμβολίζει τον ρατσισμό.

Άλλοι συμφώνησαν με τον Thomas, αποκαλώντας το ένα θέμα που έχει σχέση με την ελευθερία του λόγου.

Ο Thomas είπε ότι έχει πάρει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα από το Facebook από φίλους και αγνώστους σε ολόκληρη τη χώρα που του εκφράζουν την υποστήριξή τους. Του ζητήθηκε να εμφανιστεί στο Jesse Lee Peterson Radio Show, ένα κοινοπρακτικό τοκ σόου που προωθεί μια συντηρητική ατζέντα μεταξύ των μαύρων.

Μερικοί από τους φίλους του Thomas στην πανεπιστημιούπολη εξέφρασαν την υποστήριξή τους.

Ο Blane Reed, ένας από τους συγκατοίκους του, είναι λευκός και και υπερασπίστηκε τον Thomas. «Δεν είναι τίποτα ρατσιστικό», είπε ο Ριντ. «Υποστηρίζει αυτό που πιστεύει βαθιά».

Ο Jonathan Cantrill, ένας άλλος φίλος, υπερασπίστηκε επίσης τον Τόμας. Ο Cantrill, ο οποίος είναι λευκός, ονομάζει την σημαία σύμβολο υπερηφάνειας, ενώ και οι δύο ο Reed και ο Cantrill, είπαν ότι δεν είχαν ακούσει καμία καταγγελία στην πανεπιστημιούπολη για τη σημαία.

Μερικοί πάντως αντέδρασαν.

Μετά που το βίντεο συγκέντρωσε τόση προσοχή, ο Τόμας μίλησε με τους γονείς του, οι οποίοι μεγάλωσαν μέσα στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα (των μαύρων) και έχουν βιώσει από πρώτο χέρι το ρατσισμό.

Δεν ήταν ευτυχισμένοι, είπε.

Ο Thomas είπε ότι κατανοεί τους αγώνες που έκαναν οι μαύροι του Νότου. Ξέρει για τους νόμους του Jim Crow. Ξέρει για τα λιντσαρίσματα.

Αλλά μόνη της η σημαία έχει τόση ενέργεια, είπε.

"Προσπαθώ να δείξω στη γενιά μου ότι ήρθε η ώρα για εμάς να διαμορφώσουμε τις δικές μας απόψεις για τα πράγματα και να σταματήσουμε να ακολουθούμε την μόδα που μας λένε οι προηγούμενες γενιές», είπε.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου