Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Κου Κλουξ Κλαν: Αυτά που δεν σου είπαν


Να διευκρινίσουμε ότι οι μελετητές μιλάνε στην ουσία, για τρεις Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) ή για τρεις περιόδους της ΚΚΚ. Η πρώτη (1865-1873), η δεύτερη (1915-944) και η τρίτη (1954 και εξής). Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας : «Η ίδρυση της ΚΚΚ στον μετεμφυλιοπολεμικό αμερικάνικο Νότο αποτελούσε εκείνη την εποχή μια αδήριτη ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης και επιβολής της τάξης. Αργότερα, οι λόγοι ύπαρξής της έπαυσαν να υφίστανται και η οργάνωση αυτοδιαλύθηκε, για να επανιδρυθεί όμως άλλες δύο φορές εκφυλιζόμενη σταδιακά σε μια ουσιαστικά, εμπορικού τύπου ανώνυμη εταιρία η οποία, παρά τις κουκούλες και το μυστικιστικό τελετουργικό της, δεν αποτελεί παρά «σκιά και φάντασμα» της προκατόχου της που ίδρυσαν την παραμονή των Χριστουγέννων του 1865 στο Πουλάσκι του Τεννεσσή, έξι λευκοί Νότιοι αξιωματικοί» (περιοδικό «Ιστορικά Θέματα’, τ. 29, Μάιος 2004).
Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στην πρώτη ΚΚΚ, την “original” θα λέγαμε, εκείνη που γεννήθηκε στις στάχτες του αιματηρού κατακτητικού πολέμου του Λίνκολν, την περίοδο της λεγόμενης «Ανασυγκρότησης», όταν ο ηττημένος αλλά περήφανος Νότος βίωνε την αναρχία και την ασυδοσία στη πληγωμένη γη του, από στίφη απελευθερωμένων μαύρων που, υπό την καθοδήγηση των πονηρών λευκών carpetbaggers και scalawags και διεφθαρμένων πολιτικών, βιαιοπραγούσαν, λήστευαν, βίαζαν και σκότωναν, υπό την σκανδαλώδη ανοχή των νικητών Γιάνκηδων. Η πρώτη αυτή ΚΚΚ, που έδρασε ως αντιστασιακή οργάνωση με κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις, έπαψε όταν ο σκοπός τη επετεύχθη και ο Νότος ξανακέρδισε τις χαμένες του πατροπαράδοτες ελευθερίες. Εκείνη, η πρώτη ΚΚΚ, δεν είχε φυσικά, καμία σχέση με τις επόμενες. Εκείνη η πρώτη ΚΚΚ, ιδρύθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1865. [Αν και άλλες πηγές αναφέρουν ως χρονολογία ίδρυσης τον Μάιο του 1866].
Τα παρακάτω σε αυτήν αναφέρονται και είναι από το βιβλίο "Everything you were taught about the Civil War is wrong" του Lochlainn Seabrook (2010).

ΤΙ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕΣ: Η αρχική Νότια Κου Κλουξ Κλαν (KKK) ήταν μια ρατσιστική οργάνωση κατά των μαύρων.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην πραγματικότητα ήταν μία οργάνωση κατά των Γιάνκηδων, μια οργάνωση που αυτοπροσδιοριζόταν πολύ σωστά, ως ένας οργανισμός «ιπποτισμού, ανθρωπιάς, ελέους και πατριωτισμού». Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ύπαρξής της, η οργάνωση που σκοπό είχε την κοινωνική βοήθεια, αποτελείτο από χιλιάδες λευκά αλλά και μαύρα μέλη, με αποκλειστική αποστολή να προστατεύουν και να φροντίζουν τους αδύναμους, όσους στερούντο δικαιωμάτων και τους αθώους, ανεξάρτητα από τη φυλή τους. Αυτό εξηγεί γιατί υπήρχε και παράρτημα της Κου Κλουξ Κλαν που αποτελείτο μόνο από μαύρους και που λειτουργούσε για πολλά χρόνια στην περιοχή του Νάσβιλ.

H δολοφονία της Λουιζιάνα
Άλλα πρωταρχικός στόχος του ΚΚΚ ήταν να βοηθήσει στη διατήρηση του νόμου και της τάξης σε ολόκληρο τον Νότο. Αν και το πρόγραμμα «ανασυγκρότησης» του Λίνκολν είχε κάνει έκκληση για στρατιωτική διοίκηση στον ηττημένο Νότο, η εφαρμογή της είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ανομία και η φαύλη εγκληματική συμπεριφορά έγιναν η πραγματική εξουσία, τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από την εμφάνιση των χοντρόπετσων, άπληστων carpetbaggers (κερδοσκόπων Βορείων) και των προδοτών, αδίστακτων scallywags (Νοτίων που από συμφέρον, πήγαν με τους Βόρειους), οι δύο ομάδες που προσπάθησαν να βλάψουν και να εκμεταλλευτούν τους πολύπαθους Νότιους επιζώντες του αιματηρού πολέμου του Λίνκολν.
Carpetbagger
Το 1869 η κοινωνική ατμόσφαιρα στον Νότο είχε αλλάξει δραματικά. Αυτή τη φορά, οι οργανώσεις ‘Loyal Leagues’ (Πιστές Λίγκες ή και Union Leagues) των Μαύρων που ήταν υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και το Freedmen' - Bureau (το Γραφείο των απελευθέρων) είχαν σχηματιστεί, οργανώσεις που είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους Νότιους μαύρους που ήταν στερημένοι από την σκληρή, παράνομη, και απρογραμμάτιστη χειραφέτηση του Λίνκολν (σημειώστε ότι ποτέ καμία Λίγκα δεν σχηματίστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ενισχύσει τους Νότιους λευκούς στερημένους). Όμως γρήγορα, οι carpetbaggers και οι scallywags, αυτά τα αδηφάγα κοράκια, χρησιμοποίησαν τις Λίγκες για να ενσταλάξουν στους απελευθερωμένους σκλάβους την προπαγάνδα υπέρ του Βορρά και κατά του Νότου, εκπαιδεύοντάς τους να χρησιμοποιούν όπλα και μαθαίνοντάς τους στρατιωτικές τακτικές για να χλευάσουν, να τιμωρήσουν, και ακόμα και να σκοτώσουν τους πρώην «ιδιοκτήτες» τους.
Σκίτσο της ΚΚΚ που απειλεί με κρεμάλα τους λευκούς carpetbaggers από το Ohio
Στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της Ανασυγκρότησής τους, μέλη της ΚΚΚ απάντησαν με την μεταφορά φέρετρων στους δρόμους έχοντας επάνω τα ονόματα επιφανών ηγετών του Γραφείου. Κάτω από τα ονόματά τους, ήταν τα λόγια: “Dead, Damned, and Delivered!” («Νεκρός, Καταραμένος, και Κριμένος!»). Το Γραφείο, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν μόνο περιττό, καθώς οι Νότιοι είχαν διατηρηθεί, αλλά ήταν ένα απόλυτο εμπόδιο για κάθε είδους φυλετικής αρμονίας στο Νότο - ένας από τους λόγους που το δημιούργησαν οι Γιάνκηδες. Αυτός είναι ο λόγος που ο λαός της πρώην Συνομοσπονδίας το είδε ως τίποτα άλλο παρά από την επιβολή μιας ξένης κυβέρνησης, ενισχυμένης από ένα στρατό κατοχής.

Σκηνές από την ταινία "Gone with the Wind" (1939)
Οι προφανείς πολιτικές προσπάθειες του Γραφείου για τη δημιουργία φυλετικού πολέμου στο Dixie (προσπαθώντας να κάνουν τους πρώην μαύρους δούλους να μισούν τους πρώην λευκούς ιδιοκτήτες τους) είχαν ως στόχο να διαιρέσουν περαιτέρω τους ανθρώπους στο Νότο σπάζοντας το ηθικό τους. Τελικά, προς μεγάλη απογοήτευση των Βόρειων φανατικών (Yankee abolitionists), αυτό δεν επετεύχθη. Αλλά διάφορα λευκά μέλη της ΚΚΚ άρχισαν να αλλάζουν δικαιολογημένα συμπεριφορά, κάποιοι από αυτούς βίαια, προς τους Αφρο-Αμερικανούς, ιδίως εκείνους που είχαν διαπράξει εγκλήματα μίσους ενάντια στις οικογένειες των λευκών σύμφωνα με τις οδηγίες των Λίγκων των μαύρων της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Και πάλι, αυτές οι συγκεκριμένες ομάδες λευκών ενεργούσαν από αίσθημα αυτοσυντήρησης, όχι από ρατσισμό.

Σκίτσα με στολές της "πρώτης" ΚΚΚ.
Απόδειξη αυτού είναι ότι, όταν η εξουσία των carpetbaggers τελείωσε εκείνη τη χρονιά, το 1869, αυτή, η αρχική KKK, αμέσως έφτασε στο τέλος της, όπως και σε όλη την «Αόρατη Αυτοκρατορία» (“Invisible Empire” το όνομα που δόθηκε στην ΚΚΚ), δηλαδή, τις νότιες πολιτείες. Γιατί όταν οι Νότιοι είχαν τη δυνατότητα να αρχίσουν να παίρνουν πίσω τον πολιτικό έλεγχο των δικών τους πολιτειών, δεν υπήρχε πλέον ανάγκη για μια οργάνωση αυτοπροστασίας και κοινωνικής πρόνοιας όπως η ΚΚΚ. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρώην θρυλικός αξιωματικός των Νοτίων και ήρωας στρατηγός Nathan Bedford Forrest, ο πιο διάσημος και ισχυρός υποστηρικτής της Κου Κλουξ Κλαν, κάλεσε τα μέλη της να κλείσουν όλη την αδελφότητα το Μάρτιο του ίδιου έτους. Μέχρι το τέλος του 1871 η KKK είχε εξαφανιστεί από τις περισσότερες περιοχές του Νότου.

Παρόλα αυτά, η ζημιά είχε γίνει, και ανακριβώς και ανιστόρητα εκείνη η πρώτη ΚΚΚ συνδέεται με τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Για να είμαστε ακριβείς, να σημειώσουμε εδώ ότι η KKK του σήμερα, που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1920, δεν είναι καθόλου παρόμοια ή ακόμα συνδεδεμένη με την αρχική KKK της μεταπολεμικής περιόδου στο Νότο, που διήρκεσε μόλις τρία έτη και τέσσερις μήνες: από τον Δεκέμβριο του 1865 έως τον Μάρτιο του 1869. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σύγχρονη KKK είναι πολύ πιο δημοφιλής στο Βορρά από ό, τι στο Νότο, έχοντας παρατήματα που αυξάνουν στην Ιντιάνα, τη Νέα Υόρκη, τη Καλιφόρνια, το Όρεγκον, και το Κοννέκτικατ, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Η υιοθετημένη πατρίδα του Λίνκολν, η πολιτεία του llinois, παρουσίασε, επίσης μια πρόσφατη αναζωπύρωση της δραστηριότητας της Κου Κλουξ Κλαν.

ΤΙ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕΣ: Ο στρατηγός Nathan Bedford Forrest ίδρυσε την ΚΚΚ και ήταν ο πρώτος μεγάλος «Μάγος» της.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα ονόματα των έξι ανδρών που ίδρυσαν την KKK την παραμονή των Χριστουγέννων 186S σε ένα στοιχειωμένο σπίτι στο Pulaski του Τενεσί, είναι αρκετά γνωστά και είναι:. J. Calvin Jones, Λοχαγός John C. Lester, Richard R. Reed, Λοχαγός James R. Crowe, Frank O. McCord, και Λοχαγός John B. Kennedy. Ο Forrest δεν άρχισε να συνδέεται με την οργάνωση παρά δύο χρόνια αργότερα, το 1867. Προφανώς τότε δεν θα μπορούσε να γίνει είτε ο ιδρυτής της ούτε ο πρώτος «Μάγος».

Τα μέλη της αρχικής ΚΚΚ του «εμφυλίου» ποτέ δεν άφησαν κάτι γραπτό, οπότε δεν υπάρχει καμία φυσική απόδειξη που να τον αναφέρει ως τον πρώτο «Μάγο». Γιατί τότε, στη συνέχεια, οι μισητές του Νότου έμπλεξαν το όνομα του Forrest; Το κατασκεύασαν. Η πραγματική ταυτότητα του μυστηριώδους άντρα που ήταν ο πρώτος «Μάγος» τελικά αποκαλύφθηκε από την Ora Susan Paine, χήρα του George W. Gordon. Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση της Ora, ο Gordon υπηρέτησε ως ο πρώτος μεγάλος «Μάγος» της οργάνωσης τα έτη 1865-1869.

ΤΙ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕΣ: Η KKK ήταν μια καθαρά Νότια εφεύρεση.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και η ίδρυση της αρχικής KKK το 1865 είχε πράγματι συμβεί στο Νότο (όπως αναφέρθηκε, στο Pulaski του Τενεσί), δεν ήταν μια καθαρά Νότια οντότητα. Αυτό, επειδή δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πολλές παρόμοιες μυστικές Βόρειες οργανώσεις που υπήρχαν καιρό πριν.
 
Μια από αυτές ήταν η αντι-Καθολική, αντι-μεταναστευτική ομάδα, γνωστή ως το «Τάγμα της Αμερικάνικης Σημαίας» (The Order of the Star Spangled Banner ή OSSB), που ιδρύθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης (Βορράς), το 1849. Η πρώτη Νότια KKK υιοθέτησε πολλές από τις παραδόσεις του Τάγματος, όπως τα αποκρυφιστικά σύμβολά της, τους χαιρετισμούς, τις τελετουργίες, και τους κωδικούς, και αργότερα, φαίνεται, ακόμα και μερικές από τις τακτικές της, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών τρομοκρατικών επιθέσεων, και γενικά τις μεταμφιέσεις, τις εξαπατήσεις, και τα ξόρκια που τρόμαζαν τους δεισιδαίμονες μαύρους (γνωστές ως “dark lantern tactics”, «τακτικές σκοτεινού φαναριού»).

Το 1854, το OSSB εξελίχθηκε στο ‘Know-Nothing’ ή ‘American Party’, ένα φανατικό αντι-μεταναστευτικό, αντι-Καθολικό, κίνημα κατά των ξένων που έκανε την έναρξή του στη Νέα Υόρκη. Όταν αυτό επίσης διαλύθηκε το 1856, τα μέλη του έψαχναν μια πολιτική ομάδα για να ενταχθούν. Μέχρι το 1860 υπήρχε μόνο μία λογική επιλογή για αυτούς τους white supremacists: το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου