Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Τρίτη 5 Απριλίου 2011

‘Gray Ghost’ John Mosby


Ως Gray Ghost (‘Γκρι Φάντασμα’) έμεινε γνωστός ο John Singleton Mosby (6 Δεκεμβρίου 1833 - 30 Μαΐου 1916), φημισμένος διοικητής τάγματος ιππικού των Νοτίων (Συνομοσπονδία) στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Η μονάδα του, το 43ο Τάγμα Ιππικού της Βιρτζίνια, γνωστό και ως Mosby's Rangers ή Mosby's Raiders, ήταν μια μονάδα παρτιζάνων που ήταν γνωστοί για τις κεραυνοβόλες επιδρομές τους και την ικανότητά του να διαφεύγουν από το στρατό της Ένωσης (Βόρειοι) και να εξαφανίζονται.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Mosby εργάστηκε ως δικηγόρος και υποστήριξε τον διοικητής των πρώην εχθρών του, τον πρόεδρο Οδυσσέας Γκράντ, (Ulysses S. Grant), υπηρετώντας ως πρόξενος των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Mosby γεννήθηκε στην κομητεία Powhatan, της Βιρτζίνια, στις 6 Δεκεμβρίου 1833.

Μετά τις σπουδές του πήγε σε δικηγορικό γραφείο στο Howardsville της Virginia και αφού γράφτηκε στον δικηγορικό σύλλογο άνοιξε δικό του γραφείο. Τότε γνώρισε την Pauline Clarke, με την οποία παντρεύτηκε. Εκείνος ήταν μεθοδιστής ενώ αυτή καθολική.

Ο Mosby δεν ήταν υπερασπιστής της απόσχισης, αλλά προσχώρησε στο στρατό των Νοτίων, ως απλός στρατιώτης, αμέσως με το ξέσπασμα του πολέμου.

Αφού εντυπωσίασε τον γνωστό για τις ιππικές του δεξιότητες, στρατηγό J.E.B. Stuart με τη δυνατότητά του να συλλέγει πληροφορίες, ο Mosby προήχθη σε υπολοχαγό και προσχώρησε στους ανιχνευτές του φημισμένου ιππικού του Stuart.

Στην ιστορία έμεινε η διάσημη τολμηρή επιδρομή του Mosby στο εσωτερικό των γραμμών της Ένωσης στο Fairfax County τον Μάρτιο του 1863, όπου οι άντρες του συνέλλαβαν τρεις αξιωματικούς της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του γενικού Στρατηγού Edwin H. Stoughton.

Ο Mosby έγραψε στα απομνημονεύματά του ότι βρήκε τον Stoughton στο κρεβάτι του και τον ξύπνησε "χτυπώντας τον στην γυμνή του πλάτη". Ο Στρατηγός ξύπνησε άγαρμπα και ρώτησε αγανακτισμένα τι σήμαινε αυτό. Ο Mosby με την σειρά του τον ρώτησε αν είχε ακούσει ποτέ τον "Mosby". Ο Στρατηγός απάντησε, "Ναι, τον έχετε πιάσει;" "Εγώ είμαι ο Mosby," του απάντησε. Ο Mosby και οι 29 άνδρες του είχαν καταφέρει να συλλάβουν ένα στρατηγό, δύο λοχαγούς, 30 στρατιώτες και 58 άλογα χωρίς να πέσει ένας πυροβολισμός.

Οι συνεχείς επιτυχημένες διασπάσεις των γραμμών εφοδιασμού και οι φθορές στις μεταφορές των Βορείων, έκαναν τον Ulysses S. Grant να πει στον Ταγματάρχη Philip Sheridan, «όταν κάποιος από τους άνδρες του Mosby πιαστεί να κρεμαστεί αμέσως χωρίς δίκη».

Αρκετές εβδομάδες μετά που ο Στρατηγός Robert E. Lee παραδόθηκε, ο Mosby διέλυσε τους rangers του, στις 21 Απριλίου 1865, στο Σάλεμ, στη Βιρτζίνια, καθώς αρνιόταν να παραδοθεί επισήμως.

Μετά τον πόλεμο, ο Mosby έγινε ενεργό μέλος των Ρεπουμπλικάνων, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει το Νότο. Ο Mosby έγινε τελικά διευθυντής εκστρατείας στην Βιρτζίνια για τον Πρόεδρο Οδυσσέα Γκράντ. Στην αυτοβιογραφία του ο Γκραντ λέει: "Μετά το πέρας του πολέμου, έχω γνωρίσει πολύ προσωπικά τον συνταγματάρχη Mosby. Είναι ένας άνθρωπος τελείως διαφορετικός από αυτόν που νόμιζα. Είναι ικανός, πραγματικά τίμιος και ειλικρινής."

Η φιλία του Mosby με τον Grant, και η θέση του με εκείνους που πολλοί Νότιοιι θεωρούσαν εχθρούς έκαναν τον Mosby να είναι μία προσωπικότητα τελείως αμφιλεγόμενη στη Βιρτζίνια. Έλαβε απειλές κατά της ζωής, το πατρικό του σπίτι κάηκε, και τουλάχιστον μία προσπάθεια έγινε για να τον δολοφονήσουν.

Σε μια επιστολή του 1907, ο Mosby εξηγεί γιατί πολέμησε για τον συνομόσπονδο στρατό, παρόλο που αποδοκίμαζε τη δουλεία. Ένιωθε ότι αυτό του επίτασσε το πατριωτικό καθήκον του στη Βιρτζίνια. "Δεν ντρέπομαι που πολέμησα από την πλευρά της δουλείας - ένας στρατιώτης πολεμάει για τη πατρίδα του - σωστό ή λάθος, δεν φέρει αυτός την πολιτική ευθύνη ... Ο Νότος ήταν η πατρίδα μου."

Ο Mosby πέθανε στις 30 Μαΐου 1916, στην Washington, DC και θάφτηκε στο νεκροταφείο Warrenton της Βιρτζίνια.

Το κανάλι CBS μετέδωσε τη σεζόν 1957-58 μία τηλεοπτική σειρά επεισοδίων με τίτλο ‘The Gray Ghost’. Πρωταγωνιστής ως Mosby, ήταν ο ηθοποιός Tod Andrews.

Η σειρά προβλήθηκε από τις 10 Οκτωβρίου του 1957, έως τις 3 Ιουλίου του 1958.

Εκτός από τον Tod Andrews, άλλοι ηθοποιοί ήταν ο Phil Chambers, ο Sherwood Price ως στρατηγός Τζεμπ Στιούαρτ.

Η σειρά σταμάτησε μόλις μετά από τριάντα εννέα ημίωρα επεισόδια και ενώ ήδη γνώριζε επιτυχία.

Ως επίσημη δικαιολογία θεωρήθηκε το υψηλό κόστος, αλλά σίγουρα, η ηρωική φιγούρα ενός αξιωματικού των ‘Ρέμπελων’ ήταν επικίνδυνη για την ‘πολιτική ορθότητα’ των ΗΠΑ, ακόμα και εκείνης της εποχής...

Δείτε το βίντεο από μία εκπομπή:



Ιδού και παιχνίδι για το PC! (2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου