Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

“Men of the valley…”

 Στις 10 Μαΐου του 1863, στο Guinea Station της Virginia άφησε την τελευταία του πνοή ο ατρόμητος «Βράχος» των Νοτίων, ο Thomas "StonewallJackson σε ηλικία 39 ετών. Ο γεννημένος στο Clarksburg της Virginia, βαθιά θρησκευόμενος Jackson χτυπήθηκε, κατά λάθος, από πυρά στρατιωτών της Συνομοσπονδίας, στη Μάχη του Chancellorsville, στις 2 Μαΐου του 1863, όπου και επέζησε, χάνοντας όμως το ένα του χέρι, το οποίο ακρωτηριάστηκε. Οκτώ ημέρες μετά, ωστόσο, στις 10 Μαΐου του 1863, το «δεξί χέρι» του στρατηγού Λη, καταβεβλημένος από πνευμονία, υπέκυψε από επιπλοκές και πέθανε.

Παρακάτω είναι η θρυλική ομιλία του Jackson Men of the valley”, προς τους άντρες του 33ο Συντάγματος της πατρίδας του της Βιρτζίνια, όπως παρουσιάζεται στην μεγαλειώδη ταινία “Gods and Generals” (2003), την μόνη ταινία που αρνήθηκε να παρουσιάσει τους Νότιους με αρνητικά χρώματα, κατά τη συνηθισμένη τακτική μαύρης προπαγάνδας του Χόλυγουντ. Στον ρόλο του Jackson ο εκπληκτικός Stephen Lang.  


Thomas Jonathan ("Stonewall") Jackson Addresses the 33rd Virginia Regiment

Τζάκσον: Άνδρες της κοιλάδας, πολίτες-στρατιώτες: Είμαι εδώ με την προσταγή του Στρατηγού Robert ELee, διοικητή όλων των δυνάμεων της Βιρτζίνια. Στις 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους του Κυρίου μας, 1861, ο Simon Cameron, ο υπουργός πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε ένα τηλεγράφημα στον κυβερνήτη μας, John Letcher, διατάζοντάς τον να σχηματίσει τρία συντάγματα πεζικού για να σταλούν να βοηθήσουν στην κατάπνιξη της νότιας συνομοσπονδίας. Η απάντηση του κυβερνήτη Letcher είναι γνωστή σε σας, αλλά ίσως όχι τα λόγια του.

Έστειλε τηλεγράφημα στην Ουάσιγκτον στο οποίο δήλωνε, "Έχετε επιλέξει να ξεκινήσετε εμφύλιο πόλεμο. Και, αφού αυτό το έχετε πράξει, κι εμείς θα σας αντιμετωπίσουμε με το ίδιο πνεύμα που η κυβέρνηση Λίνκολν έδειξε προς το Νότο".

Δύο ημέρες αργότερα, το νομοθετικό σώμα της Βιρτζίνια ψήφισε υπέρ της απόσχισης.

Ακριβώς όπως ΕΜΕΙΣ δεν θα στέλναμε στρατιώτες μας να εισβάλλουν σε άλλες πολιτείες και να ασκήσουν ΤΥΡΑΝΝΗΣΟΥΝ άλλους ανθρώπους, έτσι ποτέ δεν θα επιτρέψουμε οι στρατοί των άλλων να εισβάλουν στην Πολιτεία μας και να τυραννήσουν το λαό μας.

Όπως πολλοί από εσάς – στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από σας – κι εγώ πάντα ήμουν ένας άνθρωπος που ήθελα την Ένωση. Δεν είναι με χαρά ή με ελαφριά καρδιά, που πολλοί από εμάς έχουν καλωσορίσει την απόσχιση. Αν οι γείτονές μας στον Βορρά ήταν λιγότερο πολεμοχαρείς στην άσκηση πειθούς, ίσως αυτή η μέρα να μην είχε έρθει. ΑΛΛΑ αυτή η ημέρα μας επιβλήθηκε όπως επιβλήθηκε επάνω στους προγόνους μας.

Η κυβέρνηση Lincoln απαίτησε από μας να σχηματίσουμε τρία συντάγματα.

ΠΕΙΤΕ τους ότι το κάναμε!

Τους ζυγούς λύσατε. 
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου