Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

21 Απριλίου 1861: “Road to Glory”

Road to Glory’ ή ‘Jackson leaves VMI’ είναι ο πίνακας του μεγάλου Αμερικάνου ιστορικού ζωγράφου Mort Künstler που αποτυπώνει την στιγμή που ο – τότε - ταγματάρχης Thomas J. Jackson, (που έμεινε γνωστός ως “Stonewall” Jackson) αναχωρεί μαζί με τους δόκιμους της σπουδαίας στρατιωτικής σχολής της Βιρτζίνια, Virginia Military Institute, στην οποία ο Jackson ήταν καθηγητής.
Λίγες ημέρες πριν, στις 12 Απριλίου, έχει επίσημα ξεσπάσει ο «εμφύλιος» πόλεμος με την επίθεση στο Fort Sumter.
Ο Thomas J. Jackson δίδασκε από το 1851 στο Virginia Military Institute στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνια. (Στην φωτογραφία το άγαλμα του έξω από την Σχολή). Ο Jackson ήταν ένας άνθρωπος με θρησκευτική ευλάβεια, που η πρώτη του φροντίδα για τους δοκίμους του ήταν να σιγουρευτεί ότι παρακολούθησαν την λειτουργία στο παρεκκλήσι της Σχολής το πρωί της Κυριακής.
Ο γεννημένος το 1931 Mort Künstler θεωρείται ο μεγαλύτερος ζωγράφος ιστορικών σκηνών του «εμφυλίου» πολέμου. Εδώ είναι η σελίδα του. Κάθε χρόνο εκδίδεται ημερολόγιο με έργα του.  
Για τον συγκεκριμένο πίνακα λέει:
Αποφάσισα να αποτυπώσω μια δραματική στιγμή στην ιστορία του Virginia Military Institute.
Στην έρευνά μου για το συγκεκριμένο θέμα συναντήθηκα με τον καθηγητή James Robertson, που θεωρείται αυθεντία σε ό,τι αφορά τον Stonewall Jackson, και τον συνταγματάρχη Keith Gibson του Μουσείο του VMI στο Λέξινγκτον. Μαζί εντοπίσαμε τις ακριβείς κινήσεις του Jackson και του Σώματος των Δοκίμων περπατώντας στον ίδιο δρόμο, την ίδια ώρα της ημέρας.
Στον πίνακα ο ταγματάρχης Raleigh Colston, συνάδελφος καθηγητής στο VMI, συνοδεύει τον Jackson, ενώ η φρουρά και το Σώμα των Δοκίμων κατευθύνονται μακριά για το Richmond για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Η λευκή σημαία της σχολής, που είναι η ίδια που χρησιμοποιείται και σήμερα, οδηγεί την παρέλαση, ενώ η επίσημη σημαία της Βιρτζίνια και η πρώτη εθνική σημαία της Συνομοσπονδίας κυματίζει από το κτίριο που ήταν οι Στρατώνες. Ήταν μια μεγάλη και συναρπαστική ημέρα για την τοπική κοινότητα και τους ντόπιους κατοίκους οι οποίοι ξέσπασαν σε επευφημίες δείχνοντας την υποστήριξή τους στα παιδιά τους που έφευγαν να πολεμήσουν για τον ιερό σκοπό».
Στο βάθος, το περίφημο άγαλμα του Τζορτζ Ουάσιγκτον, σιωπηλός μάρτυρας της αφετηρίας του τραγικού δράματος που θα έφερνε ο αμερικάνικος «εμφύλιος» πόλεμος.
Σκηνές από την ταινία ‘Gods and Generals
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου