Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Περήφανος Νότιος στέκεται στη θέση που υπήρχε άγαλμα Νότιου στρατιώτηΑτομικός ακτιβισμός για την υπεράσπιση της Νότιας κληρονομιάς

Reidsville, Βόρεια Καρολίνα: Ένας περήφανος Νότιος έκανε αυτό που του λέει η συνείδησή του διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης να μην αποκατασταθεί γκρεμισμένο άγαλμα Συνομόσπονδου (Νότιου) στρατιώτη στον τόπο, στο κέντρο της πόλης, όπου βρισκόταν επί 100 χρόνια.

Ο κόσμος σταματούσε και κοιτούσε έναν άνδρα την Παρασκευή το πρωί, που στεκόταν ντυμένος ως Νότιος στρατιώτης, στη βάση του βάθρου που κάποτε υπήρχε Νότιο μνημείο στο Reidsville.

Μια ομάδα των παρευρισκομένων στάθηκε γύρω από τον Jamie Funkhouser, ο οποίος είπε ότι θέλει να υπενθυμίσει σε όλους αυτό που κάποτε βρισκόταν, εκεί που στεκόταν, υποστηρίζοντάς το.

Το μνημείο είχε τεθεί σε εφαρμογή στο κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση των οδών Scales Street και West Morehead Street από το 1910. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Mark Anthony Vincent, 40 ετών, από το Greensboro, έπεσε στην βάση του αγάλματος, όταν οδηγούσε στον κυκλικό κόμβο, στις 23 Μαΐου και προκάλεσε ζημιά περίπου 28.000 δολαρίων.

Η πόλη του Reidsville ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το μνημείο, το οποίο ανήκει στην οργάνωση ‘Ενωμένες Κόρες της Συνομοσπονδίας’, (‘United Daughters of the Confederacy’) δεν θα επιστρέψει στη θέση του. Το UDC φέρεται να συμφώνησε με την απόφαση.

Στο Δημαρχείο του Reidsville είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος την Τετάρτη το απόγευμα για να συζητήσουν σχετικά με την αντικατάσταση ή όχι του κατεστραμμένου αγάλματος.

«Κάθε φορά που έρχομαι στην πόλη, βλέπω πάντα τον στρατιώτη. Μου θυμίζει τους συγγενείς μου και τους δικούς μου ανθρώπους που ήταν κρεμασμένοι στα δέντρα», δήλωσε η Judy Odds, που είναι κατά της ανοικοδόμησης του αγάλματος.

«Είμαι στρατιώτης, κι εγώ. Αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για αυτό που πίστευαν. Δεν έχω κάτι εναντίον αυτού. Έχουν το δικαίωμα να τιμηθούν. Απλά να τους τιμήσουμε κάπου αλλού", δήλωσε ο Aquila Galloway, ο οποίος πιστεύει ότι το άγαλμα είναι κίνδυνος για τροχαία ατυχήματα.

"Αυτό είναι ένα μνημείο για νεκρούς στρατιώτες, όπως και κάθε άλλο μνημείο, όπως και το μνημείο για τους βετεράνους του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι από τους Ιάπωνες θα είναι μάλλον προσβεβλημένοι από ορισμένα από αυτά τα μνημεία. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι απλά θέμα πολιτικής ορθότητας», δήλωσε ο Tim Talley, ο οποίος θεωρεί ότι η αντικατάσταση του μνημείου θα έπρεπε να είναι αναμφισβήτητη.

"Αυτό μνημείο δεν έχει να κάνει με την καταπίεση Δεν έχει να κάνει με την δουλεία Έχει να κάνει με την ανδρεία Έχει να κάνει με την τιμή -... Την τιμή που πληρώνεται με το αίμα σε ένα πεδίο μάχης», δήλωσε ο Rodney Williams, ο οποίος είναι επίσης υπέρμαχος της ανοικοδόμησης του αγάλματος.

Ο Funkhouser, από το Winston-Salem, είπε ότι αυτή ήταν η τρίτη φορά που στεκόταν στη θέση του αγάλματος και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να τεθεί και πάλι στη θέση του το άγαλμα.

Δείτε τα βίντεο:

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή : ΕΔΩ και ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου