Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

«Δεν είμαστε Αμερικάνοι, είμαστε Νότιοι»


Συνέντευξη στον Θάνο Γκουρνέλο από το περιοδικό ‘Patria’ (τεύχος 27)

Η άποψη των περισσοτέρων Ελλήνων για την μακρυνή ήπειρο της Αμερικής διαμορφώνεται μέσω του πολύ κοντινού μας – καθ’όσο και κυρίαρχου πολιτισμικά – δημιουργικού μηχανισμού προπαγάνδας του Χόλυγουντ.

Το “αμερικάνικο όνειρο” και οι διάφορες ανησυχίες των σεναριογράφων - ηθοποιών - παραγωγών του, διαμορφώνει σε μεγάλο μέρος το πώς γίνονται αντιληπτές οι ΗΠΑ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική από αυτό που εμείς προσλαμβάνουμε. Στις ΗΠΑ υπάρχουν πάρα πολλές συνιστώσες της κοινωνίας, οι οποίες κάθε άλλο παρά μετέχουν του “αμερικάνικου ονείρου’. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτούς που δεν μπορούν να το κάνουν. Αλλά και σε αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν καμία διάθεση να το προσπαθήσουν. Η δομή της αμερικάνικης κοινωνίας —τόσο λόγω του μεγέθους των ΗΠΑ, όσο και λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτή εξελίχθηκε — είναι εντελώς διαφορετική. Και οι φυγόκεντρες δυνάμεις σε αυτήν, είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι οι αντίστοιχες στις Ευρωπαικές κοινωνίες.

Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ που έχει εξουσία πάνω στις διάφορες πολιτείες που αποτελούν την Ένωση, πάντα είχε να αντιμετωπίσει αντιστάσεις πολιτών, που είτε ζητούσαν να περιοριστεί αυτή του η εξουσία, είτε ακόμη και να πάψει να ισχύει. Αυτό ακριβώς ζητεί το κίνημα των “Νότιων Εθνικιστών”, μέρος του οποίου εκφράζεται από την ιστοσελίδα http://southernnationalist.com/blog/.

O Michael Cushman, διαχειριστής της σελίδας, είναι ένας Αμερικανός (αν και προτιμά τον προσδιορισμό “νότιος”) εθνικιστής, από την νότια Καρολίνα. Είναι - όπως είπαμε - ιδρυτής και διαχειριστής του διαδικτυακού πολιτικού δικτύου, Southern Nationalist Network, διαχειριστής του ομώνυμου διαδικτυακού περιοδικού και blogger. Έχει Bachelor στην Ιστορία και ετοιμάζει, αυτή την περίοδο, το Master του, στην διδασκαλία. Ελπίζουμε η συνέντευξή του, να ανατρέψει την άποψη που υπάρχει περί Αμερικής.

- Παρακολουθώντας το Κίνημα του Νότου, βλέπουμε μια πολιτική προσπάθεια, δεκαετιών βέβαια, ώστε να αποσχιστεί ο Νότος και να επιτευχθούν συγκεκριμένοι ιδεολογικοί στόχοι. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται πολιτικά το κίνημα του Νότου σήμερα; Και ποσοτικά και ποιοτικά.

- Υπάρχει ένα ενεργό αποσχιστικό Κίνημα στις μέρες μας, το οποίο είναι ενεργό σε όλες τις Νότιες Πολιτείες. Διάφορες, καλά εδραιωμένες οργανώσεις, όπως η “Λίγκα του Νότου”, τοΕθνικιστικό Κίνημα του Νότου, τοΝότιο Κογκρέσο και μερικές ακόμα, ηγούνται των προσπαθειών μας. Πρόκειται για δεξιές πολιτικές ομάδες και κινήσεις, οι οποίες υπερασπίζονται την ανεξαρτησία μας, από τις Η.Π.Α. Πέραν όλων αυτών των μεγάλων πολιτικών σχημάτων, διάφορες μικρότερες Κινήσεις , από Λέσχες εφέδρων μέχρι και Λέσχες ποδηλασίας, δραστηριοποιούνται στον ίδιο πολιτικό άξονα. Ωστόσο υπάρχουν και πολιτικοποιημένες οργανώσεις, οι οποίες δεν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση μας από τις ΗΠΑ, μα περισσότερη τοπική αυτοδυναμία.

- Σε ποιους ιδεολογικούς άξονες αναπτύσσεται το Κίνημα σας; Ο εθνικισμός αποτελεί μόνο πολιτικό μέσο ή υπάρχει και βαθύτερη ιδεολογική πίστη;

- Οι κάτοικοι του Νότου, είναι άνθρωποι με ανεξάρτητη σκέψη. Δεν υπάρχει μια δογματική ιδεολογική τοποθέτηση. Επί της ουσίας, ο κόσμος εδώ, ανησυχεί για την απώλεια της ατομικής του ελευθερίας, των δικαιωμάτων του, των προσωπικών του δεδομένων, της κουλτούρας του καθώς και για τα αποτελέσματα της παράνομης μετανάστευσης και τον συγκεντρωτισμό των εξουσιών στην πρωτεύουσα. Οι πολιτείες μας παλινδρομούν ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις επιθυμίες του τοπικού πληθυσμού. Σήμερα υπάρχει μια ανανεωμένη, συλλογική προσπάθεια υπεράσπισης του τοπικιστικού συστήματος λειτουργίας της πολιτείας, με στόχο την μείωση της επιρροής των ομοσπονδιακών. Η παράδοση και θρησκευτική μας πίστη είναι το κύριο ιδεολογικό μας μέσο. Όσοι, όπως εγώ, αυτοχαρακτηρίζονται “νότιοι εθνικιστές” βλέπουν την ανεξαρτησία ως κάτι παραπάνω από ατομική ή συλλογική ελευθερία. Θεωρούμε εαυτούς μοναδικούς ως έθνος και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στον αυτο- προσδιορισμό. Κύριο μέλημα μας είναι η υπεράσπιση του πολιτισμού και της κουλτούρας του λαού μας.

- Ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα τις κατοίκους του Νότου και τις κατοίκους των υπόλοιπων Ηνωμένων Πολιτειών; Πείτε τις για τις διαφορές στην νοοτροπία ‘Νότιων’ και ‘Αμερικάνων’.

- Είμαστε ένα σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι συγκροτούν έθνος μιας και βρισκόμαστε εδώ για 400 περίπου χρόνια. Είμαστε εδώ‚ δεμένοι με αυτή την γη, πολύ περισσότερο από ότι οι υπόλοιποι κάτοικοι, με τις δικές τους πολιτείες. Μπορώ να πω πως έχουμε πολλές ομοιότητες με τους Μπόερς της Νοτίου Αφρικής. Βιολογικά, είμαστε απόγονοι Κελτών και Σκοτσέζων , εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους Αμερικάνους, οι οποίοι έχουν καταγωγή από Γερμανούς, Ιταλούς και Ιρλανδούς. Θρησκευτικά είμαστε προτεστάντες και πολιτικά ελευθεριακοί και παλαιό-συντηρητικοί. Οι υπόλοιπες Η.Π.Α είναι μάλλον αριστερίζουσες σε σχέση με εμάς.

- Είναι οι Η.Π.Α τέκνο της Ευρώπης; Οι ρίζες του εθνικισμού σας βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό σας παρελθόν ή μήπως έχουν να κάνουν, με μια αντίδραση στον κρατικό παρεμβατισμό και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;

- Οι Η.Π.Α ήτανε και έως έναν βαθμό είναι παιδί της Δύσης. Αυτό όμως αλλάζει τάχιστα. Σε ελάχιστα χρόνια οι Ευρωπαϊκής καταγωγής πολίτες, θα είμαστε μειονότητα, ήδη σε ορισμένες πολιτείες οι Λευκοί είναι μειονότητα. Λόγω της μετανάστευσης των λευκών από τα κέντρα των πόλεων, στα περίχωρα, πολλές πόλεις μοιάζουν πλέον μη-λευκές. Η υπογεννητικότητα επίσης αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Οι μετανάστες των πόλεων έχουν μεγαλύτερο ρυθμό γεννήσεων από τους κατοίκους, ημιαστικών και αγροτικών περιοχών.

Ωστόσο εμείς, ως Νότιοι Εθνικιστές, θεωρούμε εαυτούς Δυτικούς και μόνο. Όχι “Ευρωπαίους” όπως θεωρούν τον εαυτό τους οι βόρειοι εθνικιστές, μιας και η κουλτούρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γη μας, την Dixieland. Αυτή είναι η γη μας και η γη των προγόνων μας. Αυτή η γη μας ζει και μας συντηρεί, εμάς και τις οικογένειες μας και καθορίζει την ταυτότητα μας.

- Δώσε μας ορισμένες Πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές δυνάμεις του κινήματος σας αυτής της περιόδου. Συνεργάζεστε και με εθνικιστές άλλων πολιτειών ή εκτός Η.Π.Α;

- Το κίνημα του Νότου, αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην υπεράσπιση της ταυτότητας και της κληρονομιάς μας. Σχεδόν κάθε πόλη στον νότο, διαθέτει κάποιο μνημείο της Νότιας Συνομοσπονδίας. Οι ιστορικές σημαίες του Νότου ανεμίζουν στα μπαλκόνια και τις αυλές των Νότιων πόλεων, ενώ οι δρόμοι έχουν ονόματα των νεκρών ηρώων μας. Σήμερα ο Νότος είναι υπό επίθεση από τα Μ.Μ.Ε. Μας παρουσιάζουν ως αμόρφωτους, κακοήθεις επαρχιώτες, που μισούν τους μαύρους. Η πλούσια ιστορία και κουλτούρα μας, απλά αποκρύπτεται. Ακόμα και το να βάλεις ένα μπλουζάκι με την σημαία του Νότου, πλέον είναι ζήτημα.

Ωστόσο έχουμε πολιτικούς συμμάχους, εντός και εκτός Αμερικής. Ακόμα και στα προπύργια του αντι-Νότιου κινήματος, όπως στην Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, έχουμε πολιτικούς συμμάχους. Επαφές έχουμε και από τα κινήματα των libertarian και το ευρύτερο κίνημα των συντηρητικών. Μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία που είναι με το μέρας μας, είναι ο εθνορεπουμπλικάνος βουλευτής του Κογκρέσου, Ρον Πολ από το Τέξας. Έχει πολλές φορές υπερασπιστεί τα δικαιώματα μας. Επαφές έχουμε και με πολιτικές κινήσεις από την Σκωτία και την Ισπανία.

- Τι άποψη έχετε για την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα;

- Δεν έχω και πολλά καλά να πω για την κυβέρνηση. Είναι μια αρνητική δύναμη για την εξέλιξη της κοινωνίας μας, ενώ επιδρά αρνητικά στις παγκόσμιες ισορροπίες. Διαρκώς διεξάγει επιθετικούς πολέμους σε όλον τον πλανήτη. Διαρκώς προσπαθεί να επιτύχει πλήγματα στις οικονομικές και ατομικές μας ελευθερίες καθώς επίσης και να διαρρήξει τις παραδόσεις Και την ομοιογένεια των κοινοτήτων μας. Παρεμβαίνει διαρκώς, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Δεν συμφωνώ με καμία πολιτική απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο για το κίνημα μας η εκλογή του ήτανε ‘Θείο δώρο’. Αυτό διότι ο Ομπάμα είναι απόμακρος σε σχέση με την Νότια κουλτούρα. Είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος; Λευκός ή Μαύρος; Είναι αλλοδαπός ή όχι; Οι πολιτικές του αποφάσεις τείνουν στην αριστερά και όχι στην Δεξιά. Είναι δε, περισσότερο από κάθε άλλο Πρόεδρο οι αποφάσεις του αντι-Λευκές. Αποτελεί φοβερό πολιτικό μέσο για εμάς με αυτά που συμβολίζει. Μακάρι να επανεκλεγεί! Όσο λιγότερα κοινά με τον Νότο έχει ένας πρόεδρος, τόσο το καλύτερο για το κίνημα μας. Όσο περισσότερους Αριστερούς συμβούλους έχει, τόσο περισσότεροι Δεξιοί μας συμπαθούν. Από την εκλογή του και μετά, το κίνημα μας γιγαντώθηκε. Η δε ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι πλέον δημοφιλής. Στην ουσία οι μόνοι φορείς που εκφράζουν τις Η.Π.Α ως έθνος, είναι ο Στρατός και οι αστυνομικοί. Καθώς επίσης και το ενιαίο νόμισμα, το δολάριο, το οποίο ελέγχεται απόλυτα από την μισητή σε όλους, Κεντρική Τράπεζα. Είναι στο χέρι των Νότιων Εθνικιστών, να εκμεταλλευτούν τις πολιτικές συνθήκες και να επιτύχουν τους στόχους τους.

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Είμαι υπόχρεος που ανάμεσα στους Έλληνες υπάρχει ενδιαφέρον για τον αγώνα μας. Εύχομαι το Ελληνικό πατριωτικό κίνημα, να επιτύχει όσα επιθυμεί στον αγώνα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου