Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

"Ούτε ελέφαντα δεν πετυχαίνουν από τέτοια απόσταση... "

Ήταν 9 Μαΐου του 1864, όταν o Λοχίας Grace, ένας ελεύθερος σκοπευτής που πολεμούσε στο στρατό της Συνομοσπονδίας, πέτυχε αυτό που θεωρήθηκε ως μια απίστευτη βολή εκείνο τον καιρό και αυτό που είναι σίγουρα η πιο ειρωνική κατάρρευση ενός στόχου στην ιστορία.

Ήταν κατά τη διάρκεια της μάχης στο Court House της Spotsylvania της Βιρτζίνια, όταν ο λοχίας Charles Grace, που υπηρετούσε, στο 4ο σύνταγμα πεζικού της Γεωργίας, στόχευσε με το βρετανικό του ντουφέκι Whitworth. Ο στόχος του ήταν ο Στρατηγός των Βορείων John Sedgwick (Τζον Σέτζγουϊκ) και η απόσταση λέγεται ότι ήταν 700 έως 900 μέτρα. Μια εξαιρετικά μεγάλη απόσταση για εκείνη την εποχή.

Κατά την έναρξη της αψιμαχίας, οι σκοπευτές των Nοτίων έκαναν τους άντρες του Sedgwick να πέσουν κάτω και να κουλουριαστούν για να καλυφθούν. Ο Σέτζγουικ αρνήθηκε να πέσει κάτω λέγοντας "Τι; Άνδρες να κρύβονται έτσι για μεμονωμένες σφαίρες; Τι θα κάνετε όταν αρχίσουν να πυροβολούν κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής; Ντρέπομαι για σας. Αυτοί δεν μπορούν ελέφαντες να χτυπήσουν σε αυτήν την απόσταση".

Οι άντρες του συνέχισαν να καλύπτονται. Καθώς ο Sedgwick επανέλαβε "Δεν θα μπορούσαν να χτυπήσουν ελέφαντες σε αυτή την απόσταση", η σφαίρα του Grace χτύπησε τον Sedgwick ακριβώς κάτω από το αριστερό του μάτι.


Ο Sedgwick ήταν ο ψηλότερος αξιωματικός της Ένωσης που χτυπήθηκε στον «εμφύλιο» πόλεμο. 

Όταν άκουσε το θάνατό του, ο στρατηγός Οδυσσέας Γκράντ (Ulysses SGrant) επανειλημμένα ρώτησε "Είναι πραγματικά νεκρός;"....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου